Øg din hjemmesides hastighed via disse 4 værktøjer

Konkurrencen om en god placering i søgeresultaterne er stadig hård. Online synlighed er for de fleste virksomheder altafgørende i forhold til succes og overlevelse. Søgemaskineoptimering og brug af sociale medier er i stigende grad en central del af den overordnede strategi, hvor det øgede fokus på relevans og kvalitet kræver stor indsigt og konsekvente handlinger på tværs af diverse fagområder. Indlæsningshastigheden spiller mere end nogensinde før en betydelig rolle i livet på nettet, så her får du 4 værktøjer, der kan hjælpe dig med at øge din hjemmesides hastighed.

Pingdom Website Speed Test

Mange faktorer har betydning for, om du opnår en god placering

Kigger du på Search Engine Land’s Periodic Table of SEO Success Factors, får du et godt overblik over de mange faktorer, der spiller ind og har betydning for, om du reelt opnår en god placering eller ej. Bemærk især de 4 mørke felter i området ’On-the-page-SEO’, som altså omhandler dét, du kan skal arbejde med på selve hjemmesiden. Disse 4 faktorer har ekstra stor betydning.

Kort fortalt drejer det sig om at have en hjemmeside, der nemt indlæses af søgemaskinerne, hvor du har skabt indhold af høj kvalitet på baggrund af en grundig søgeordsanalyse, så du har de søgeord, som folk leder efter i dit indhold. Du har indsat det vigtige relevante søgeord i ’title’, som passer til indholdet på den enkelte side. Selv om de er meget vigtige, så er de 4 faktorer dog kun 4 ud af mange faktorer, så det handler naturligvis om få styr på dem alle – eller så mange som muligt og så godt som muligt.


Keep it simple og husk at bevare overblikket

Jo mere du arbejder med søgemaskineoptimering, jo tydeligere bliver det dog, at det er utrolig svært at mestre det hele. Jo mere kompleks en hjemmeside er, jo sværere bliver det at opfylde alle krav. Min erfaring er, at små hjemmesider ofte er nemme at optimere, men det kræver en vis størrelse (antal sider og tilstrækkelig mængde indhold) at opnå de gode placeringer. Keep it simple er dog et rigtig godt motto at holde fast i. Det gælder, når du fx skal vælge et design (template), CMS og antal plugins. Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvordan det hele er skruet sammen. Pas på med at fokusere på meget få ting, bevar overblikket.


Hastighed, brugervenlighed og tilgængelighed er afgørende for den samlede bedømmelse

Via vores elektroniske verden vænnes vi til, at meget næsten ingen tid tager. Vi har generelt kun oparbejdet en lille tålmodighed, når vi taler om fx brug af elektronisk udstyr og internettet. Det skal gå stærkt. Vi har ikke tid til at vente. Det skal være intuitivt og logisk opbygget. Det skal bare fungere. Hastighed, brugervenlighed og tilgængelighed spiller en stor rolle for den samlede oplevelse og bedømmelse. Det er således utrolig vigtigt, at du skriver fantastisk indhold på en brugervenlig hjemmeside, som er meget hurtig indlæst. Hvis indlæsningshastigheden er lav, risikerer du, at folk aldrig når at se dit indhold. Optimerer du din hjemmeside efter alle kunstens regler, men ’glemmer’ det med hastigheden, kan du også risikere, at dit fine indhold aldrig bliver læst.

Jeg håber, at du nu er topmotiveret til at kigge nærmere på 4 værktøjer, som jeg primært bruger til at tjekke hjemmesiders indlæsningshastighed.


1. Google PageSpeed Tools

Google PageSpeed Tools er et gratis værktøj, som kan hjælpe dig med at analysere din hjemmeside i forhold til hastighed og ydeevne. Du kan downloade Google PageSpeed, som en browserudvidelse til både Firefox og Chrome.

Start med at klikke på Analysis > Insights. Herefter indtaster du din webadresse.

Du vil herefter få din sidehastighedsscore både for mobil og computer. Røde udråbstegn er naturligvis de problemer, der vil give de bedste forbedringer, hvis de løses. Du får hjælp og yderligere info ved at klikke på de enkelte forslag.


2. Pingdom Tools

Pingdom Website Speed Test er et super godt værktøj til at tjekke din hjemmesides hastighed og ydeevne. Pingdom tilbyder gratis hastighedstest, men der er også andre værktøjer (fx test af DNS). Du har desuden mulighed for at få tjekket din hjemmesides oppetid, hastighed og ydeevne mod betaling.

Indtast din webadresse og klik på Test Now. Herefter vil du få dit testresultat. Vær opmærksom på, at resultatet kan variere noget.

Under Performance Grade, Page Analysis og History kan du få uddybende info om din hjemmesides ydeevne. Generelt er det godt at komme ned under 3 sekunder.


3. GTmetrix

GTmetrix er et gratis værktøj, som også giver dig en score eller resultat i forhold til hastighed. Du får hjælp til at analysere og forbedre din hjemmesides hastighed og ydeevne. Der er megen hjælp at hente på selve hjemmesiden. Der er masser af links til yderligere information om relevante emner både under Recommendations og FAQ. Opretter du en gratis konto, kan du opnå en række fordele. Det kan du læse mere om under Features.

Indtast din webadresse og efter et øjeblik får du et resultat. Du får uddybende info ved at klikke på de enkelte punkter. Du får også et YSlow resultat. YSlow er et andet værktøj. Det er det sidste værktøj, som jeg vil fortælle om.


4. YSlow

YSlow analyserer din hjemmeside og foreslår måder at forbedre resultaterne på. Du kan installere værktøjet i flere browsere. Når du har installeret YSlow, vil du kunne se et lille speedometer i din værktøjslinje.

Besøg den hjemmeside du vil tjekke og klik på ikonet i værktøjslinjen. Klik på den gule knap Run Test.

A er den højeste karakter. Du vil få karakterer for de forskellige punkter. Den overordnede karakter står øverst i venstre hjørne. Via GTmetrix har du måske allerede fået en YSlow Grade. Via YSlow kan du finde ud af, hvad der er galt. Du vil sikkert se, at der er en del A’er, men også en del dårligere karakterer, som ender med at trække den samlede karakter ned. Du får uddybende info ved at klikke på hver linje. Den uddybende info står i det grå felt.


De forskellige problemer løses ikke altid lige let

Når du arbejder på at forbedre indlæsningshastigheden på din hjemmeside, kan du nemt støde ind i andre problemstillinger. Jeg bruger WordPress og har som det første ledt efter plugins, der kunne klare de forskellige problemer. Jeg har da også fundet en del, især et bestemt plugin var bare suverænt. Det forbedrede hastigheden helt vildt, men så kiggede jeg lige på min hjemmeside og til min rædsel så jeg, at det havde påvirket dele af designet. Øv. Hvad gør man så? Ja, jeg har valgt udseende frem for hastighed i første omgang. Du vil sikkert også opleve noget tilsvarende.

Det vigtigste er, at du ved, hvad du laver. Ved du det ikke, ja, så kan du også lave rod i det. Uanset hvilket CMS og hvilken template du bruger, så vær forberedt på, at de forskellige problemer ikke altid løses lige let.

Ved at bruge alle 4 værktøjer kan du komme langt i dine bestræbelser på at gøre din hjemmeside hurtigere. Du vil muligvis få en favorit, som du vil bruge mest, men jeg synes, at det giver god mening at bruge dem alle – altså teste din hjemmeside alle 4 steder.

God arbejdslyst!

Har du lyst til at læse mere om de 4 værktøjer, kan du læse min artikel: 4 værktøjer der vil booste din hjemmesides hastighed.
E-mail
Kodeord

Del dette indlæg

Wick Kommunkation it-forum it-forum

Når du besøger itforum.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på itforum.dk her

OK